De Basis

Wat is een koolhydraatarm dieet?

Koolhydraatarme diëten zijn relatief nieuwe aanpakken van overgewicht en gezondheid. Dokter Atkins was de eerste die deze diëten populair wist te maken. Onderzoek na onderzoek wijst uit dat het terugbrengen van koolhydraten leidt tot gewichtsverlies en in veel gevallen een betere gezondheid.

Deze diëten gaan er vanuit dat veel van onze welvaartsziekten, zoals overgewicht, diabetes, prikkelbare / spastische darm, botontkalking enzovoort, het gevolg zijn van een toename in de suikers die we consumeren.

Aardappelen waren ons dagelijks brood

U bent misschien grootgebracht met de voedselpiramide/voedingsdriehoek of de schijf van vijf (of waren het er drie/vier?).

Daarin stond het consumeren van veel koolhydraten aan de basis. Denk daarbij aan rijst, brood, aardappel, pasta, ontbijtgranen enzovoort. Deze koolhydraten worden in het lichaam omgezet in suikers.

Pas hogerop in de piramide komen we groenten en fruit tegen. Nog hoger (en dus minder grote hoeveelheden daarvan) vindt u de eiwitten zoals die in vlees, vis en eieren voorkomen.

Hier is iets grondigs mis mee!

Wat hier mis mee is, is de tweede laag van onderen….5-12 sneden brood + 3-5 stuks gekookte aardappelen. Dat zijn zoveel suikers dat uw lichaam het zwaar te verduren krijgt!

Het voornaamste probleem is dat koolhydraten snel na het eten worden omgezet in suiker. Dit komt snel in het bloed terecht. Zodra dit in het bloed komt zorgt dit voor een insuline-reactie. Dit betekent dat uw lichaam snel veel insuline aanmaakt (als u geen diabetes heeft). Deze insuline zorgt ervoor dat het suiker in uw bloed wordt omgezet in vet . Ook zorgt het ervoor dat de vetverbranding wordt stilgezet. Dit betekent dus dat u aankomt.

Gebeurt dit altijd, met het eten van *alle* koolhydraten?

Nee, en daarom is het onderscheid dat u leert maken in goede en slechte koolhydraten héél belangrijk. Ten eerste, alleen met een *teveel* aan suiker in uw bloed maakt het lichaam insuline aan. Ten tweede, de ene koolhydraat is de andere niet.

Wat vinden uw buik en darmen van deze koolhydraten?

Een teveel aan koolhydraten is niet goed voor uw darmen.

Als gevolg van een jarenlange ongezonde leefstijl raken onze darmen van streek. Dit leidt er toe dat het aantal enzymen om koolhydraten te verteren sterk afneemt. Wanneer dat gebeurt en u doorgaat met veel koolhydraten eten blijven deze koolhydraten achter in uw darmen. De bacteriën aanwezig in uw darmen breken deze voor u af.

Op zich is daar niets mis mee, maar de bijwerkingen hiervan zijn zuren en gassen.

Deze zorgen voor een opgeblazen gevoel, buikkrampen en een slechte stoelgang. Bovendien zijn de zuren heel slecht voor uw darmen. Als deze situatie zo blijft en verslechtert leidt dit tot allerlei gezondheidsklachten, beginnend met een spastische of prikkelbare darm.

Lastig: een “Normaal” dieet met veel suikers volhouden…

De consumptie van heel veel koolhydraten zorgt dat uw bloedsuikerspiegel sterk schommelt. Dit zorgt voor eet- of hongeraanvallen en soms duizeligheid, vermoeidheid of het gevoel “niet vooruit te branden te zijn”. Dit zorgt ervoor dat u meer wilt eten. Gezien het hoge suikergehalte in uw “normale” voeding zorgt dit ervoor dat u vooral trek krijgt in voeding met nog meer suikers.

Dit is een eindeloze cirkel, waardoor u steeds meer geplaagd wordt door eetbuien. U komt zo nooit van uw “zoetekauw” af.

Terwijl een dieet dat meer eiwitten, vet en minder koolhydraten bevat, het hongergevoel wegneemt en uw bloedsuikerspiegel stabiliseert.
[wp-simple-survey-1]

Waardoor valt u Snel af met weinig koolhydraten?

Door de hoeveelheid koolhydraten te verminderen en de soorten aan te passen, wordt uw lichaam “gedwongen” vet te verbranden. Bovendien hoeft uw lichaam minder insuline te produceren, omdat er minder suikers in de bloedbaan circuleren. Dat is goed nieuws voor als u diabeet bent en nog beter voor als u die ziekte wil vermijden. (wist u dat er tientallen miljoenen mensen in Europa pre-diabeet zijn en dit niet weten?)

Uw lichaam maakt geen onderscheid tussen vet in uw voeding en vet op de botten, dus u verliest gewicht. Zolang u dus evenwichtig en met mate eet, valt u af.

Dit proces, waarin uw vetverbranding omhoog gaat, heet ketose en is gunstig voor als u gewicht wilt verliezen. Maar teveel (zoals met bijna alles in het leven) ketose is ook weer niet goed.

Bijna iedereen praat over de gunstige effecten van ketose op uw gewicht, maar niet over

de gevaren van ketose…