Obese vrouwen met borstkanker hebben slechtere prognose

Vrouwen met obesitas hebben in een vroeg stadium van borstkanker een slechtere prognose dan dames met een gezond gewicht. In een nieuw onderzoek werd gekeken naar het gewicht en de tijd tot recidive (TTR), de ziektevrije overleving (DFS) en de algehele overleving (OS) van vrouwen met borstkanker. Obese vrouwen scoorden in alle categorieën slechter. Een uitzondering vormden patiënten die behandeld werden met een endocriene therapie (met name tamoxifen), omdat een te hoog lichaamsgewicht hier juist een beschermend effect leekt te hebben.

De resultaten van het onderzoek geven aan dat naarmate een patiënt meer overgewicht heeft de kans op een slechtere prognose toeneemt. Obesitas is dus een mogelijke risicofactor voor een slechte uitkomst van borstkanker.

Met behulp van gegevens van het Lester en Sue Smith Breast Center werd het verband tussen het lichaamsgewicht en de effectiviteit van de behandeling bekeken bij 4368 patiënten die tussen 1970 en 1995 behandeld waren. In principe zouden patiënten met overgewicht vergelijkbare uitkomsten moeten hebben als patiënten met een normaal gewicht, maar het bleek dat obese patiënten een verhoogd risico hadden op een slechtere TTR, DFS en OS.

Obese patiënten die chemotherapie hadden gehad deden het beduidend slechter in vergelijking met de patiënten met een normaal gewicht. Dit effect was zo groot dat het bijna het positieve effect van de chemotherapie teniet deed. Het tegenovergestelde was het geval bij patiënten met overgewicht die endocriene therapie kregen, voornamelijk met tamoxifen, omdat zij het juist beduidend beter deden dan patiënten met een normaal gewicht. Dit laatste verrastte de onderzoekers, en verder onderzoek is nodig om dit te kunnen verklaren.

Ook waarom obese vrouwen met borstkanker over het algemeen een slechtere prognose hebben is niet duidelijk. Mogelijk spelen de biologische factoren die samenhangen met overgewicht, zoals een hogere insuline- en oestrogeenspiegel hierin een belangrijke rol.

Bron: http://www.sabcs.org/PressReleases/Documents/Jiralerspong.pdf

Image: Nutdanai Apikhomboonwaroot / FreeDigitalPhotos.net

tipsTIP naar aanleiding van dit artikel: Het is belangrijk om op een gezond gewicht te blijven; het heeft meer voordelen dan je zou verwachten.

tipsDISCUSSIE naar aanleiding van dit artikel: Maar als je al borstkanker hebt is het geen goed idee om gewicht te gaan verliezen, je lichaam heeft het al zwaar genoeg.

 

Facebook Reacties:

reacties

Comments are closed.