Meer gewichtsverlies door zeewierdrankje

Een nieuw onderzoeksproject dat wordt uitgevoerd aan de Faculty of Life Sciences (LIFE) aan de Universiteit van Kopenhagen, toont aan dat voedingsvezels uit zeewier een verzadigd gevoel geven, waardoor mensen minder eten en meer gewicht verliezen.

Eerdere studies hebben al aangetoond dat een vezelrijk dieet het gemakkelijker maakt om op gewicht te blijven. Nu blijkt het dat voedingsvezels uit zeewier, de zogenaamde alginaten, goed geschikt zijn om een kunstmatig vol gevoel in de maag te creëeren.

Gedurende een periode van drie jaar hebben de onderzoekers het effect bekeken van verschillende hoeveelheden alginaat op de eetlust. De gezonde proefpersonen die de alginaten innamen konden zoveel eten als ze wilden. Het bleek dat ze minder honger hadden en minder aten dan de controlegroep die een drankje zonder alginaten te drinken kreeg.

In een ander  12 weken durend onderzoek onder 96 mannen en vrouwen met overgewicht, dronken 48 proefpersonen drie keer per dag een speciaal ontworpen drankje met alginaten. Ze dronken het voor elke maaltijd als een aanvulling op een dieet met weinig calorieën. De andere 48 proefpersonen dronk een placebo drankje zonder alginaten.

Van de 80 proefpersonen die het onderzoek afmaakten hadden de mannen en vrouwen die het alginaatdrankje dronken een veel groter gewichtsverlies dan de placebogroep; ze verloren namelijk gemiddeld 1,7 kg meer. Volgens de onderzoekers is dit gewichtsverlies voornamelijk te wijten aan een afname van het percentage lichaamsvet. Een mogelijke verklaring van het spectaculaire gewichtsverlies is dat de alginaten een gel vormen in de maag, die daardoor aan de hersenen aangeeft dat hij verzadigd is. Hierdoor aten de proefpersonen dus minder dan normaal.

Door de groeiende obesitasepidemie is het belangrijk dat er nieuwe dieetmogelijkheden komen die de effecten van het constante aanbod van calorierijk eten kunnen verminderen. Het lijkt erop dat dit misschien het beste bereikt kan worden door de eetlust af te zwakken. Het alginaatdrankje is op dit moment nog niet in de handel verkrijgbaar.

Bron: http://www.life.ku.dk/English/Nyheder/2011/966_seaweed.aspx

Image: nuchylee / FreeDigitalPhotos.net

tipsTIP naar aanleiding van dit artikel: Veel pakjes soep bevatten alginaten. In plaats van het alginaatdrankje kan je voor het eten dus ook gewoon een kopje soep eten.

tipsDISCUSSIE naar aanleiding van dit artikel: Er is ook onderzoek gedaan naar het eten van soep voor de maaltijd, hiervan vielen mensen ook snel af!

 

Facebook Reacties:

reacties

Comments are closed.