Verhoogde bloedsuikerspiegels geassocieerd met colorectale kanker

Verhoogde bloedsuikerspiegels kunnen geassocieerd worden met een verhoogd risico op colorectale kanker. Dit blijkt uit een onderzoek van het Albert Einstein College of Medicine van de Yeshiva University. De resultaten van het onderzoek op 5.000 postmenopauzale vrouwen is gepubliceerd in het British Journal of Cancer.

Volgens de American Cancer Society is colorectale kanker de derde meest gediagnosticeerde kanker en de derde meest belangrijke oorzaak van overlijden door kanker bij zowel mannen als vrouwen in de VS.

Uit statistieken van de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention over het jaar 2007 (het meest recente jaar waarvoor cijfers beschikbaar zijn) blijkt dat 142.672 Amerikanen werden gediagnosticeerd met colorectale kanker, waaronder 69.917 vrouwen. De 53.219 sterfgevallen als gevolg van colorectale kanker in dat jaar waren vrijwel gelijk verdeeld tussen mannen en vrouwen.

Van de vrouwen die meededen aan het onderzoek werd de nuchtere bloedsuiker- en insulinespiegel gemeten aan het begin van het onderzoek, en daarna nog een aantal keer over een periode van 12 jaar. Tegen het einde van de periode van 12 jaar, hadden 81 van de vrouwen colorectale kanker ontwikkeld. Het onderzoek toonde aan dat deze vrouwen aan het begin van de studie al verhoogde glucosespiegels hadden gehad. Er werd geen relatie gevonden tussen de insulineniveaus en het risico op colorectale kanker.

Obesitas gaat meestal gepaard met verhoogde bloedspiegels van insuline en glucose, en het hebben van overgewicht is een bekende risicofactor voor het krijgen van colorectale kanker. Onderzoekers hebben lang gedacht het insulineniveau de kans op dit type kanker verhoogt. Maar uit dit nieuwe onderzoek blijkt dat dit waarschijnlijk juist veroorzaakt wordt door een verhoogde glucosespiegel.

De volgende uitdaging is om uit te vinden waarom een chronisch verhoogde bloedsuikerspiegel kan leiden tot colorectale kanker. Het is mogelijk dat de verhoogde glucosespiegel een verhoogde bloedspiegel van groeifactoren en inflammatoire factoren veroorzaakt die de groei van darmpoliepen stimuleert. Deze poliepen ontwikkelen zich later mogelijk tot kanker.

Bron: http://www.nature.com/bjc/journal/vaop/ncurrent/full/bjc2011512a.html

Image: Sura Nualpradid / FreeDigitalPhotos.net

tipsTIP naar aanleiding van dit artikel: Obesitas kan het risico op een aantal soorten kanker verhogen. Begin vandaag nog met afvallen!

tipsDISCUSSIE naar aanleiding van dit artikel: Betekent dit dat diabetespatienten een verhoogd risico op deze vorm van kanker hebben?

 

Facebook Reacties:

reacties

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>