Belasting op ongezond eten storend voor consument

Een ‘slecht eten belasting’ op ongezond eten in de supermarkt is niet de meest effectieve manier om mensen ertoe te brengen om minder calorieen te eten of zoete dingen te laten staan. Het zou echter voor de consument veel storender zijn dan nodig is. Dit is de conclusie van een onderzoek door de Iowa State University.

In plaats van een belasting te heffen op voedingsmiddelen met veel suiker zou het beter zijn om de producenten van deze producten een belasting op te leggen in verhouding met de hoeveelheid slechte zoetstoffen, zoals maisstroop en suiker, die ze in hun producten verwerkt hebben.

De twee economen die het onderzoek uitvoerden benadrukken dat ze niet voor of tegen de belasting zijn, maar dat ze gewoon onderzoeken hoe en waar een mogelijke belasting op ongezond eten het meest effectief zou zijn. Het onderzoek, dat is gepubliceerd in het tijdschrift Contemporary, laat zien dat als het doel van een ‘slecht eten belasting’ is om de inname van calorieën te verminderen, de wetgevers moeten overwegen de grondstoffen in plaats van het eindproduct te belasten.

Door de belasting in de verwerkende fase te heffen zullen voedselverwerkende bedrijven de hoeveelheid zoetstoffen die zij in hun producten stoppen verminderen. Maar ze zullen bovendien ook sneller kiezen voor zoetstoffen die minder hoog belast worden, zoals bijvoorbeeld kunstmatige zoetstoffen. Op deze manier zou de prijs van de producten minder omhoog gaan dan bij een directe belasting op het eindproduct en zouden in het geheel gezien de calorieën in producten omlaag gaan.

Een nadeel van een belasting op zoet eten is het regressieve karakter ervan. In economische termen betekent dit dat de belastingen meer van invloed zijn op groepen met minder economische draagkracht dan op consumenten die beter af zijn. Omdat veel van het ongezondere eten gegeten wordt door de economisch zwakkeren in de samenleving gaat juist voor deze groep de kosten van eten per calorie omhoog.

Omdat de studie door economen is uitgevoerd kijkt deze alleen naar het economische effect van een belasting op ongezond eten, het doet verder geen uitspraken over de effectiviteit van dit middel om de obesitas epidemie aan te pakken.

Bron: http://www.news.iastate.edu/news/2011/dec/beghinjensen

Image: joannawnuk / FreeDigitalPhotos.net

tipsTIP naar aanleiding van dit artikel: Wacht niet op de ‘slecht eten belasting’ maar kijk zelf op de verpakkingen. Kunstmatige zoetstoffen zijn gezonder dan suiker, glucosestroop en maisstroop.

tipsDISCUSSIE naar aanleiding van dit artikel: Kan de regering bepaalde zoetstoffen niet beter verbieden als ze zo ongezond zijn? Of is het een mooie melkkoe, net als sigaretten?

 

Facebook Reacties:

reacties

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>