Toekomstige moeders die veel zoet eten krijgen grotere baby

Het consumeren van teveel zoete producten zoals vruchtensap en eten met een hoge Glycemische Index (GI) zoals witbrood tijdens de zwangerschap, verhoogt de kans op de geboorte van een grotere baby. Dit blijkt uit de resultaten van een nieuw onderzoek.

Toekomstige moeders moeten hun gewicht voor en tijdens de zwangerschap optimaliseren, omdat hun gewicht de bloedsuikerspiegel beïnvloedt, en dat kan overmatige groei van de baby in de baarmoeder veroorzaken.

De bevindingen zijn online gepubliceerd in het European Journal of Obstetrics, Gynecology and Reproductive Biology. In het onderzoek wordt aangetoond dat zelfs kleine schommelingen in de bloedsuikerspiegel tijdens de zwangerschap de groei van de baby in de baarmoeder kunnen beïnvloeden.

Het onderzoek door de UCD School of Medicine & Medical Science werd gedeeltelijk betaald door het Health Research Board in Ierland. Er werden 479 gezonde moeder en kind paren die het National Maternity Hospital in Dublin bezochten gevolgd. Uit de resultaten blijkt dat vrouwen die na 28 weken zwangerschap bloedsuikerconcentraties aan de bovenkant van de normale schaal hebben, 3,5 keer meer kans hebben op een baby met een gewicht van meer dan 4500g dan vrouwen met een lage bloedsuikerspiegel.

Het gemiddelde gewicht van een pasgeboren baby is tussen de 6 en 8 pond. Baby’s die geboren worden met een gewicht boven de 9 pond (4500 gram) worden beschouwd als grotere baby’s. Om het gewicht te optimaliseren moeten toekomstige moeders voorkomen dat ze teveel zoete dingen eten en drinken. Ze moeten dus oppassen met wit brood, gebak, frisdranken, vruchtensappen, en ook zouden ze regelmatig lichaamsbeweging moeten nemen.

Het onderzoek keek naar het verband tussen de bloedsuikerspiegel tijdens de zwangerschap, de groei van de baby in de baarmoeder, en de kenmerken van de baby na de geboorte. Vlak na de geboorte werd bij de baby’s het gewicht, de lengte, de hoofdomtrek, en het bloedsuiker gemeten. De bevindingen tonen aan dat de bloedsuikerspiegel van de moeder het geboortegewicht beïnvloed, maar niet de lengte of grootte van het hoofd van de baby.

Bron: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21982556

Image: Maggie Smith / FreeDigitalPhotos.net

tipsTIP naar aanleiding van dit artikel: Let als je zwanger bent extra op wat je eet en probeer zoete dingen te laten staan.

tipsDISCUSSIE naar aanleiding van dit artikel: Het lijkt wel alsof je niks meer mag als je zwanger bent. Roken, drinken, kaas, en nu ook nog suiker…!

 

Facebook Reacties:

reacties

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>