Minder sterfgevallen als heel Verenigd Koninkrijk Engels zou eten

 

Ongeveer 4.000 sterfgevallen per jaar kunnen voorkomen worden als de hele Britse bevolking zo at als in Engeland. Dit blijkt uit onderzoek dat is gepubliceerd in het tijdschrift BMJ Open.

Sterftecijfers voor hart-en vaatziekten en kanker zijn hoger in Schotland, Wales en in Noord-Ierland dan in Engeland, en het is bekend dat deze ziekten worden geassocieerd met een slechte voeding die rijk is aan verzadigde vetten en zout en weinig vezels, groenten en fruit bevat.

De onderzoekers keken naar sterftecijfers voor hartziekten, beroertes, en tien verschillende soorten kanker die verband houden met het dieet, waaronder die van de slokdarm, de darmen en de maag. Data voor alle vier Britse landen; Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland tussen 2007 en 2009 werd bij het onderzoek betrokken.

Deze gegevens toonden aan dat mensen in Schotland en Noord-Ierland meer verzadigd vet en zout en minder groenten en fruit per dag aten dan hun Engelse buren, terwijl de verschillen tussen Wales en Engeland minder groot leken te zijn.

Tussen 2007 en 2009 stierven net iets minder dan 22.000 mensen meer aan hart-en vaatziekten en voedingsgerelateerde kankers in Wales, Schotland en Noord-Ierland dan zou worden verwacht wanneer de sterftecijfers hetzelfde waren als in Engeland. Het grootste verschil werd waargenomen in Schotland.

Sterfgevallen door hart-en vaatziekten zijn verantwoordelijk voor het grootste deel van het verschil in sterfte tussen de landen. In totaal hadden meer dan 11.000 doden kunnen worden voorkomen of uitgesteld, bleek uit berekeningen. Dit is ongeveer de helft van de sterfgevallen door hart-en vaatziekten en voeding gerelateerde kankers. Verschillen in de totale energie-inname en de groente- en fruitconsumptie kan het grootste deel van de variatie in sterftecijfers verklaren.

De auteurs erkennen dat het dieet alleen niet de volledige verklaring kan vormen voor de verschillen. Deze worden ook veroorzaakt door andere gedragsgerelateerde risicofactoren, zoals roken, alcohol, en gebrek aan lichaamsbeweging. Toch concluderen zij dat het dieet een aanzienlijke impact heeft op de geografische verschillen in sterfte aan hartziekten, beroertes en verschillende vormen van kanker in het Verenigd Koninkrijk. Ook suggereren ze dat de belasting op ongezond eten, de zogenaamde “fat tax”, die is voorgesteld om mensen te stimuleren om gezonder te eten, alleen kan werken als deze gecombineerd wordt met subsidies op groenten en fruit.

Bron: http://bmjopen.bmj.com/content/1/1/e000263.abstract?sid=54fd3e06-8eb4-4d22-8395-9d62cc0e4e0a

Image: Michelle Meiklejohn / FreeDigitalPhotos.net
tipsTIP naar aanleiding van dit artikel: Voor Nederlanders is het Engelse dieet niet echt een aanrader, want wij eten over het algemeen veel gezonder dan de Engelsen, en we hebben minder last van overgewicht.

tipsDISCUSSIE naar aanleiding van dit artikel: De Schotten, tsja, in een land waar ze Mars repen frituren…

Facebook Reacties:

reacties

Comments are closed.