Steentijd dieet wint terrein

Heeft de steentijdmens de oplossing voor onze voedingsproblemen in handen?

Een groeiend aantal aanhangers van het zogenaamde caveman (holbewoner) dieet beweert dat een terugkeer het voedsel van de jager-verzamelaar -veel vlees, weinig granen – problemen zoals zwaarlijvigheid, diabetes type 2 en hartziektes kan verminderen.

De steentijd dieetbeweging wordt ondersteund door enkele academici en fitness goeroes, maar het dieet gaat in tegen de aanbevelingen van de meeste voedingsdeskundigen en de richtlijnen van de overheid.

Loren Cordain, een professor aan de Colorado State University, zegt dat hij gelooft dat miljoenen mensen het caveman dieet volgen. Hij baseert dit op cijfers van de verkoop van boeken en internet trends.

Het onderliggende idee voor het steentijd dieet is dat de homo sapiens is uitgegroeid tot de moderne mens met een jager-verzamelaar dieet dat de hersenfunctie en de algehele gezondheid verbetert.

Het caveman dieet zou beter zijn dan het Mediterrane dieet en andere dieten. Ook heeft onderzoek aangetoond dat het mogelijk beter is om de bloedsuikerspiegel op peil te houden dan een diabetesdieet. Een Zweedse studie liet zien dat een steentijd dieet een verzadigder gevoel geeft dan een mediterraan dieet, waardoor het mensen met overgewicht kan helpen.

Sommige aspecten van het caveman dieet zijn algemeen geaccepteerd, zoals het vermijden bewerkt zetmeel en suikers ten gunste van vers fruit, noten en groenten. Maar de controverse komt voort uit het feit dat de meeste granen, peulvruchten en zuivelproducten uit het dieet geschrapt zijn, en worden vervangen door vlees, vis en eieren.

Het steentijd dieet haalt ongeveer 23 procent van de calorieën uit koolhydraten in vergelijking met de 45 tot 65 procent die wordt aangeraden door de Amerikaanse overheid.

Marion Nestle van de New York University, vindt dat het caveman dieet niet past bij de sedentaire levensstijl van vandaag de dag. Bovendien zegt ze dat het moeilijk te bewijzen is dat de helft van de calorieën in het steentijd dieet uit vlees kwamen. En de steentijdmens werd gemiddeld maar 25 jaar oud. Misschien was hun voeding dus ook niet optimaal.

Er is echter wel aangetoond dat in moderne jager-verzamelaar samenlevingen minder chronische ziekten (overgewicht, hoge bloeddruk en hoog cholesterol) voorkomen. Maar als deze mensen op een westers dieet overstappen dan krijgen ze deze ziektes wel.

Het zou erg onpraktisch zijn als de hele wereld ineens op het caveman dieet over zou stappen, omdat we veel te afhankelijk zijn geworden van granen. Maar misschien is het kijken naar onze voorouders voor dieetadvies wel meer dan een rage. De mensen die dit dieet nu al volgen denken in ieder geval van wel.

Bron: http://www.google.com/hostednews/afp/article/ALeqM5g9wlXCxtLbj6Byweh9du2sGY-ZaQ?docId=CNG.e7dc0f61f8b0675df56b3315ce765b0a.251

Image: graur razvan ionut / FreeDigitalPhotos.net

tipsTIP naar aanleiding van dit artikel: Probeer minder koolhydraten en meer eiwit te eten.

tipsDISCUSSIE naar aanleiding van dit artikel: Hoe ziet het vegetarische caveman dieet eruit? De hele dag tofu?

Facebook Reacties:

reacties

Comments are closed.