Oudere vrouwen met overgewicht hebben minder kracht en vermogen in hun benen

Een nieuw onderzoek van de universiteit van New Hampshire laat zien dat de beenkracht en het vermogen van oudere vrouwen met overgewicht aanzienlijk lager is dan die van oudere vrouwen met een normaal gewicht. Dit verhoogt het risico op arbeidsongeschiktheid en het verlies van hun onafhankelijkheid. Steeds meer oudere Amerikanen hebben overgewicht.

Het onderzoek, dat onlangs werd gepubliceerd in het Journal of Elektromyografie and Kinesiologie, verdringt het idee dat vooral magere oudere vrouwen door het verlies van spiermassa een groot risico lopen om gehandicapt te worden.

In 2030 kampt waarschijnlijk twee-derde van de oudere Amerikanen met overgewicht. Tegen die tijd zal een groot deel van de gehandicapte ouderen hun handicap gekregen hebben door het krachtsverlies als gevolg van overgewicht.

Het onderzoek bekeek de invloed van overgewicht op de beenkracht, de wandelsnelheid en het vermogen. Die factoren zijn namelijk van invloed op dagelijkse activiteiten zoals het opstaan uit een stoel of het beklimmen van een trap. De onderzoekers vonden weinig verschil in hoe sterk de proefpersonen met en zonder overgewicht waren, maar de vrouwen met overgewicht hadden wel een gemiddelde van 24 procent minder kracht in hun benen.

De verschillen waren nog groter als er werd gekeken naar het vermogen, dat is de snelheid waarmee de kracht wordt uitgeoefend. Deze factor is juist gerelateerd aan de kans dat ouderen vallen. De vrouwen met overgewicht in het onderzoek bleken 38 procent minder vermogen te hebben dat de vrouwen met een normaal gewicht. Ook hun loopsnelheid was ongeveer 20 procent lager.

De resultaten van het onderzoek laten zien dat het extra gewicht dat mensen meedragen hun mobiliteit echt vermindert. Mensen met een normaal lichaamsgewicht daarentegen kunnen langer dagelijkse activiteiten blijven uitvoeren en dus langer zelfstandig leven.

Op basis van deze conclusies suggereert de onderzoeker dat het belangrijk is dat volwassenen al zorgen dat ze een gezond gewicht hebben. Ouderen die overgewicht hebben kunnen hun kracht en vermogen verbeteren door gewicht te verliezen, of door aan krachttraining te doen. Het is misschien verrassend dat dit laatste de gemakkelijkste optie is. De meeste mensen zijn immers niet goed in het verliezen van gewicht, terwijl zelfs oude mensen zonder veel moeite nog veel aan kracht kunnen winnen.

Bron: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21824789

Image: Ambro / FreeDigitalPhotos.net

tipsTIP naar aanleiding van dit artikel: Gewicht verliezen is belangrijk, maar het bijhouden van je kracht ook.

tipsDISCUSSIE naar aanleiding van dit artikel: Is het niet beter als oudere mensen met overgewicht zowel afvallen als krachttrainen? En hoe zit het met oudere mannen?

 

Facebook Reacties:

reacties

Comments are closed.