Nieuw soort spaghetti is goed voor het hart

Consumenten kunnen binnenkort op verpakkingen van pasta gezondheidsclaims zien als “een goede bron van voedingsvezels” en “kan het risico op hart-en vaatziekten verminderen”. Er is namelijk een nieuw type pasta ontwikkeld dat gemaakt is met gerst in plaats van met tarwe. Het onderzoek wordt binnenkort gepubliceerd het Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Vito Verardo, Ana Maria Gómez-Caravaca en collega’s leggen in het artikel uit dat gerst een uitstekende bron van vezels en antioxidanten is. Dit betekent dat het een goed ingredient is voor zogenaamde functionele voeding – voeding met gezondheidsverbeterende toevoegingen. Functionele voedingsmiddelen zijn ontstaan in Japan in het midden van de jaren 80, en hebben de hele wereld veroverd. Het is een snelgroeiend marktsegment, met een verwachte omzet van 176 miljard dollar in 2013, omdat steeds meer mensen gezonde keuzes willen maken.

Gerst is al toegevoegd aan een aantal gebakken producten zoals brood en koekjes. Om te kijken of gerst ook gebruikt kan worden om een nieuw soort spaghetti te maken met meer vezels en antioxidanten ontwikkelden de onderzoekers een gerstemeel. Dit meel gebruikten ze in plaats van tarwemeel om pasta te maken.

Het resultaat was een ‘gerst spaghetti’ met meer vezels en meer antioxidanten dan traditionele pasta’s. Een test met het toevoegen van extra gluten aan het gerstemeel verbeterde de kookeigenschappen van de pasta wel, maar het aantal antioxidanten ging hierdoor juist achteruit.

Bron: http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf202804v

Image: Suat Eman / FreeDigitalPhotos.net

tipsTIP naar aanleiding van dit artikel: Gebruik koolhydraten met mate, maar maak een uitzondering voor deze nieuwe gerst spaghetti.

tipsDISCUSSIE naar aanleiding van dit artikel: Er zitten in gerst net zoveel koolhydraten als in tarwebloem, dus misschien is deze past goed voor je hart, maar niet voor je gewicht!

Facebook Reacties:

reacties

Comments are closed.