Maagbandoperatie goedkoper dan standaard behandeling obesitas

De meeste mensen die een maagbandoperatie ondergaan hebben voordeel van de ingreep, maar op lange termijn zijn complicaties en andere operaties niet ongewoon. Dit is het resultaat van een onderzoek over postoperatieve complicaties in het oktobernummer van het British Journal of Surgery.

Een Finse onderzoeker in datzelfde nummer zegt echter dat chirurgie een kosteneffectieve manier is om de stijgende kosten van niet-operatieve zorg tijdens de obesitasepidemie naar beneden te brengen. De onderzoeker stelt dat het de gezondheid gerelateerde kwaliteit van leven verhoogt en de noodzaak voor verdere behandeling vermindert, zodat de totale kosten voor de gezondheidszorg verminderen.

In Engeland kunnen meer dan 30.000 doden per jaar worden toegeschreven aan overgewicht en zwaar overgewicht vermindert iemands levensverwachting met gemiddeld negen jaar. Dit zegt de hoofdauteur van het Britse artikel, Khaled Hamdan, van de Digestive Diseases Unit in Brighton en Sussex University Hospitals. Als gevolg van de huidige, weinig effectieve, niet-chirurgische mogelijkheden voor de behandeling van zwaarlijvigheid, is er een exponentiële toename geweest van het aantal uitgevoerde maagbandoperaties.

Hamdan onderzocht de complicaties die ontstonden bij deze maagbandoperaties. Hij concludeert dat de symptomen die voorkomen na de operatie niet noodzakelijkerwijs betrekking hebben op de maagbandoperatie. De maag verandert namelijk ook na de ingreep.

De studie naar de kosten van de ingreep, onder leiding van mevrouw Suvi Mäklin van het Finse Bureau for Health Technology Assessment, suggereert dat de gemiddelde kosten voor de behandeling van een zwaarlijvige patiënt met maagband chirurgie in Finland €33.870 is, vergeleken met €50.495 voor een niet-operatieve behandeling. Deze kostenbesparingen zijn het gevolg van een vermindering van andere gewichtsgerelateerde problemen na de operatie. Bovendien gaat de levensverwachting van de patient met een half jaar meer omhoog dan bij een niet-operatieve behandeling.

Chirurgie voor morbide obesitas verbetert de gezondheid gerelateerde kwaliteit van leven en vermindert het aantal verdere behandelingen waardoor de totale kosten voor de gezondheidszorg omlaag gaan. De huidige resultaten suggereren dat, in vergelijking met chirurgische behandeling, de non-operatieve zorg vijf jaar na de operatie gemiddeld duurder is. In Canada is dit geschat op drie en een half jaar.

Bron:  Hamdan et al.. BJS. 98.10, pp1345. (Oktober 2011). DOI: 10.1002/bjs.7568.

Mäklin et al.. BJS. 98.10, pp1422. (Oktober 2011). DOI: 10.1002/bjs.7640

 

Image: Michelle Meiklejohn / FreeDigitalPhotos.net

tipsTIP naar aanleiding van dit artikel: Zorg dat het niet zover komt dat je deze keuze moet maken en start vandaag nog met afvallen!

tipsDISCUSSIE naar aanleiding van dit artikel: Laatst zag ik op tv dat mensen met een maagband die weer voor de gek kunnen houden met zogenaamde ‘slider foods’. In dat geval hebben ze er geen profijt meer van en heeft de gezondheidszorg ook geen kostenbesparing.

Facebook Reacties:

reacties

Comments are closed.