Diëten bij een club kan gewichtsverlies verdubbelen

Volwassenen met overgewicht die verwezen werden naar Weight Watchers verloren in een jaar twee keer zo veel gewicht als degenen die door de huisarts begeleid werden. Dit is de uitkomst van een nieuw onderzoek door het Medical Research Council (MRC).

Het onderzoek op volwassenen in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Australië toonde aan dat deelnemers die regelmatig naar Weight Watchers bijeenkomsten gingen, na twaalf maanden gemiddeld 6,7 kg verloren in vergelijking met 3,3 kg voor degenen die door de huisarts begeleid werden.

Voor het onderzoek werden 772 patiënten willekeurig verdeeld over Weight Watchers of de huisarts. Degenen in de Weight Watchers groep hadden meer dan drie keer zoveel kans om minimaal vijf procent van hun lichaamsgewicht te verliezen als de andere groep.

Door de hoge kosten die de obesitasepidemie die op het moment gaande is met zich meebrengt, is er een grote noodzaak ontstaan om onderzoek uit te voeren naar effectieve manieren om af te vallen. Het verliezen van lichaamsgewicht heeft namelijk direct een positieve invloed op de gezondheid, en het vermindert de kans dat iemand op latere leeftijd diabetes type 2 of hart-en vaatziekten krijgt.

De onderzoekers benadrukken wel dat Weight Watchers niet de enige dieetclub is. Andere dieetprogramma’s werken misschien even goed, maar die zijn in dit onderzoek niet meegenomen. Onderzoeken als deze kunnen echter helpen om oplossingen te vinden voor de aanpak van de groeiende obesitasepidemie. En die oplossingen zouden best wel eens kunnen komen uit de commerciële hoek, in plaats van uit de traditionele gezondheidszorg.

Bron: doi:10.1016/S0140-6736(11)61344-5

Image: Ambro / FreeDigitalPhotos.net

 

tipsTIP naar aanleiding van dit artikel: Lukt het afvallen niet? Probeer eens een dieetclub.

tipsDISCUSSIE naar aanleiding van dit artikel: Werkt die methode echt of is het gewoon de sociale druk? Dan kan je het net zo goed met vriendinnen doen, dat is een stuk goedkoper.

Facebook Reacties:

reacties

Comments are closed.