Kinderen geloven dat gezond gedrag ongezond gedrag compenseert

Kinderen maken gebruik van dezelfde psychologische trucs als volwassenen om het eten van junk food te rechtvaardigen, blijkt uit nieuw onderzoek.

Promovendus Atiya Kamal van de Universiteit van Derby zegt dat kinderen op de lagere school al Gezondheids Compensatie Gedachten (GCG) hebben, net als volwassenen. Dit kan in de toekomst mogelijk bijdragen aan de verhoging van het lichaamsgewicht van de bevolking.

Een GCG bij volwassenen rechtvaardigt iets ongezonds wat met doet, door het plan om later iets gezonds te doen. Een voorbeeld is dat je een stuk taart eet en denkt “dat kan wel want ik ga toch morgen naar de sportschool.” Als je de sportschool echter de volgende dag niet haalt dan kan dit een negatief effect hebben op je lichaamsgewicht.

Het onderzoek bekeek of kinderen dit soort gedachten ook hebben. Omdat het lichaamsgewicht van de kinderen in het Verenigd Koninkrijk gestaag omhoog gaat, interviewde de onderzoekster 100 kinderen op de lagere school over hun eetpatroon en hun activiteiten.

Een meisje van zes beweerde dat ze wel TV kon kijken omdat ze later toch weer ging buitenspelen. Een jongen van negen jaar oud zei zelfs dat het goede het slechte compenseerde. Op grond van de resultaten van het onderzoek heeft Atiya een manier ontwikkeld om GCGs bij kinderen in kaart te brengen. Dit kan in de toekomst bijdragen aan het terugdringen van overgewicht bij kinderen.

Bron: http://www.derby.ac.uk/files/atiya_kamal__new_horizon_a3_poster__do_children_hold_compensatory_health_beliefs_poster.pdf

Image: Stuart Miles / FreeDigitalPhotos.net

tipsTIP naar aanleiding van dit artikel: Praat eens met je kind om uit te vinden of hij of zij ook zulke gedachten heeft, en leg uit dat deze maniier van denken niet klopt.

tipsDISCUSSIE naar aanleiding van dit artikel: Maar hebben de kinderen niet eigenlijk gelijk? Ze rennen toch ook de hele tijd rond, dan kunnen ze ook wel een koekje extra eten!

 

Facebook Reacties:

reacties

Comments are closed.