Helft van Amerikanen drinkt dagelijks frisdrank

De helft van de Amerikanen drink elke dag frisdrank, en sommigen drinken wel heel veel. Een op de twintig drinkt vier blikjes fris per dag, terwijl aanbevolen wordt niet meer dan een half blikje per dag te drinken.

Frisdrank wordt gezien als een van de factoren die heeft geleid tot de obesitasepidemie die nu gaande is in Amerika. Sommige ambtenaren hebben voorgesteld een ‘frisdrankbelasting’ in te voeren en veel scholen zijn gestopt met het verkopen van blikjes.

Nu zijn er plannen om ook bedrijven te vragen om de verkoop van frisdrank aan banden te leggen. Het Boston Carney ziekenhuis in Boston is hier al in april mee begonnen. In Los Angeles wordt een reclame campagne gestart met de slagzin “Als je geen 22 pakken suiker zou eten, waarom zou je het dan wel drinken? ‘

De nieuwe informatie over frisdrankgebruik is afkomstig uit een recent verschenen rapport van de Centers for Disease Control and Prevention. Het onderzoek heeft cijfers gebruikt van meer dan 17.000 mensen die tussen 2005 en 2008 geinterviewd zijn. De belangrijkste bevindingen van het rapport zijn:

-Ongeveer de helft van de Amerikaanse bevolking drinkt elke dag frisdrank.

-Mannen drinken meer dan vrouwen, jongens drinken het meest.

-Arme mensen drinken meer frisdrank dan rijkere mensen.

Het wordt aanbevolen om niet meer dan 64 calorieën per dag aan frisdrank te drinken. Dat is iets minder dan de helft van een standaard blikje Coca-Cola. Een gemiddeld blikje fris bevat namelijk tien tot twaalf theelepels suiker.

Een woordvoerder van het Carney Ziekenhuis – het ziekenhuis in Boston dat al gestopt is met de verkoop van frisdrank – zegt dat de keuze om dit te gaan doen logisch is. In de wijk waar het ziekenhuis staat komen veel diabetes en andere gewichtsgerelateerde ziektes voor. Het ziekenhuis is nu juist een plek waar in plaats van ongezonde drankjes een gezond alternatief geboden kan worden.

De frisdrankindustrie zegt echter dat dit soort initiatieven misleidend zijn. De fabrikanten zeggen dat de verkoop van suikerhoudende frisdranken de laatste jaren is afgenomen, ten gunste van light frisdranken. Volgens hen zal dit een groter effect hebben op het overgewicht van de Amerikanen dan het simpelweg stoppen van de verkoop van frisdrank in scholen en bedrijven.

Bron: CDC report: http://www.cdc.gov/nchs

Image: Rawich / FreeDigitalPhotos.net

tipsTIP naar aanleiding van dit artikel: Hoewel light frisdranken ook zo hun nadelen hebben kan je ze toch beter drinken dan gewone frisdrank. Maar het allerbeste is natuurlijk een glas water of een kopje kruidenthee.

tipsDISCUSSIE naar aanleiding van dit artikel: Dat zouden ze hier ook eens op de scholen moeten doen. Maar omdat de catering op de meeste scholen is uitbesteed heeft de school zelf daar niets over te zeggen, en staan overal frisdrankautomaten.

 

Facebook Reacties:

reacties

Comments are closed.