Aardappelen verlagen de bloeddruk

De meeste mensen zien de aardappel tegenwoordig als een dikmakertje. Dit stereotype moet misschien herzien worden na een onderzoek op een groep van mensen met overgewicht en een hoge bloeddruk. Hieruit bleek dat een flinke porties piepers per dag de bloeddruk bijna net zoveel verlaagt als het eten van havermout, en dat zonder een gewichtstoename.

Maar laat de mayonaise en ketchup wel staan. In het onderzoek werden namelijk aardappelen gebruikt die gekookt waren in de magnetron zonder de toevoeging van vet. Bij het onderzoek werden aardappelen met een paarse schil gebruikt, maar de onderzoekers geloven dat gewone aardappels mogelijk vergelijkbare effecten hebben.

Meer dan andere groenten heeft de aardappel een onverdiend slechte reputatie. Dat heeft ertoe geleid dat veel mensen die met hun gezondheid bezig zijn ze uit hun dieet verbannen hebben. Zij denken aan de hoeveelheid koolhydraten in de aardappel en aan de zogenaamde lege calorieën. Maar als de aardappel zonder vet bereid wordt bevat hij slechts 110 calorieën en tientallen gezonde fytochemicaliën en vitaminen.

Voor het onderzoek aten 18 patiënten met overgewicht en een hoge bloeddruk gedurende een maand tweemaal daags 6-8 paarse aardappelen in de schil. Hierna werd de bloeddruk van de patienten gemeten en het bleek dat zowel de boven- als de onderdruk gedaald was. De meeste proefpersonen gebruikten bloeddrukverlagende middelen, maar zelfs bij hen was door het aardappeldieet de bloeddruk lager geworden. Geen van de deelnemers aan het onderzoek was aangekomen.

Ook ander onderzoek heeft in de aardappel bloeddrukverlagende stoffen gevonden. Helaas lijkt het erop dat de gezonde voedingsstoffen in de aardappel bij het koken of bakken op hoge temperaturen, zoals gebeurt bij het maken van friet, vernietigd worden. Tijdens het onderzoek werden de aardappelen in de magnetron bereid, omdat dit de beste manier is om voedingsstoffen te bewaren.

De aardappelen met een paarse schil die in het onderzoek gebruikt werden zijn steeds gemakkelijker verkrijgbaar in de supermarkt. Verder onderzoek zal zich richten op de gewone aandappel, waarvan wordt verwacht dat dit vergelijkbare resultaten zal opleveren.

Bron: http://portal.acs.org/portal/acs/corg/content?_nfpb=true&_pageLabel=PP_ARTICLEMAIN&node_id=222&content_id=CNBP_028109&use_sec=true&sec_url_var=region1&__uuid=14691b7e-f4c9-4b1f-9f05-e9054fcf3f3d

Image: Simon Howden / FreeDigitalPhotos.net

tipsTIP naar aanleiding van dit artikel: De aardappel is bezig aan een come-back! Maar alleen gekookt of gepoft, niet gefrituurd of gebakken.

tipsDISCUSSIE naar aanleiding van dit artikel: Dat zijn de Roseval aardappelen die je bij de Albert Heijn kan krijgen, die zijn wel heel duur! Laten we er dus maar vanuit gaan dat het ook voor gewone aandappelen geldt.

Facebook Reacties:

reacties

Comments are closed.