Vrije radicalen belangrijk voor een vol gevoel

Zwaarlijvigheid verspreidt zich in een rap tempo over de hele wereld, en de grootste oorzaak is teveel eten. In een onderzoek naar de mechanismen van honger en verzadiging in de hersenen door de Yale School of Medicine is ontdekt dat vrije radicalen hierbij een rol spelen. Deze vrije radicalen worden in verband gebracht met het reguleren van de eetlust maar ook met de veroudering van het lichaam.

Het onderzoek is gepubliceerd in het Augustusnummer van Nature Medicine. Uit het onderzoek bleek dat het verhogen van de hoeveelheid vrije radicalen bij muizen de eetlust onderdrukt. Vrije radicalen spelen echter ook een rol bij het verouderingsproces.

Het is dus eigenlijk een catch-22. Aan de ene kant hebben mensen deze belangrijke moleculen nodig om te stoppen met eten. Als je er aan de andere kant steeds aan wordt blootgesteld kunnen vrije radicalen juist cellen beschadigen of het verouderingsproces versnellen.

Het lijkt erop dat het lichaam daarom minder vrije radicalen aanmaakt als iemand teveel eet. Dit beschermt de cellen tegen beschadiging, maar het vermindert het vermogen van het lichaam om zich vol te voelen na het eten.

In de proef met de muizen bleek dat wanneer de muizen hadden gegeten ze inderdaad veel vrije radicalen in hun bloed hadden. Maar in zwaarlijvige muizen kwamen veel minder vrije radicalen voor; zij voelden zich waarschijnlijk dus niet zo vol als de slanke muizen.

Vrije radicalen spelen dus een belangrijke rol in zowel het reguleren van de eetlust als ook in verouderingsprocessen. Dat deze twee processen gekoppeld zijn kan misschien verklaren waarom het zo moeilijk is een medicijn tegen zwaarlijvigheid te ontwikkelen dat geen grote bijwerkingen heeft.

Bron: Nature Medicine, DOI: 10.1038/nm.2421

Image: renjith krishnan / FreeDigitalPhotos.net

tipsTIP naar aanleiding van dit artikel: ook al is het bestrijden van vrije radicalen goed tegen veroudering, het kan je wel dik maken. Doe alles met mate!

tipsDISCUSSIE naar aanleiding van dit artikel: He? Vrije radicalen zijn toch juist goed voor je? Ik zie steeds op de sapjes in de supermarkt staan dat ze volzitten met vrije radicalen…

 

Facebook Reacties:

reacties

Comments are closed.