Verband tussen chocolade en een gezond hart aangetoond

Het eten van chocolade kan worden gekoppeld aan een vermindering van het risico op het ontwikkelen van hart-en vaatziekten volgens een onderzoek dat gepubliceerd is in het British Medical Journal.

Deze conclusie bevestigt de resulaten van andere studies waar ook een positief verband gevonden werd tussen het eten van chocolade en de gezondheid van het hart. De auteurs benadrukken echter dat nog meer onderzoek nodig is.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voorspelt dat in 2030 bijna 23,6 miljoen mensen zullen overlijden aan hart-en vaatziekten. Levensstijl en eetgewoonten zijn de belangrijkste factoren bij het voorkomen van hart-en vaatziekten.

Een aantal recente studies hebben aangetoond dat het eten van chocolade een positieve invloed kan hebben op de menselijke gezondheid als gevolg van de anti-oxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen ervan. Ook kan het de bloeddruk verlagen en de boedsuikerspiegel stabiliseren. Waarom dit zo is is echter onduidelijk.

Daarom bekeken Dr Oscar Franco en zijn collega’s van de Universiteit van Cambridge eerder uitgevoerd onderzoek om de effecten van het eten van chocolade op hartziekten te evalueren. Zij analyseerden de resultaten van zeven studies, met in totaal meer dan 100.000 deelnemers met en zonder bestaande hart-en vaatziekten. Voor elk onderzoek vergeleken ze de groep met de hoogste chocolade consumptie tegen de groep met de laagste consumptie. Er werd geen onderscheid gemaakt tussen melk- of pure chocolade.

Zij ontdekten dat de groep met die veel chocolade at 37% minder hart-en vaatziekten en 29% minder beroertes had in vergelijking met de groep die weinig chocolade at. Wat het hartfalen betreft werd er geen verband gevonden.

De auteurs zeggen echter dat de resultaten voorzichtig geïnterpreteerd moeten worden, vooral omdat chocolade erg veel calorieën bevat. Het eten van teveel chocolade zou juist weer kunnen leiden tot gewichtstoename en het risico op diabetes en hart-en vaatziekten. Gezien de gezondheidsvoordelen van het eten van chocolade zou het goed zijn als er geprobeerd zou worden om het vet-en suikergehalte in chocolade te verminderen.

Bron: BMJ 2011; 343:d4488
Image: Grant Cochrane / FreeDigitalPhotos.net

tipsTIP naar aanleiding van dit artikel: Het is beter om chocolade te eten dan een koekje. Maar eet niet teveel!

tipsDISCUSSIE naar aanleiding van dit artikel: Het lijkt wel of de onderzoekers zelf graag willen dat chocolade goed voor de gezondheid is!

 

Facebook Reacties:

reacties

Comments are closed.