Toename van zwaarlijvigheid bij huisdieren

Het percentage zwaarlijvige Amerikanen blijft maar groeien – het is nu 68% – en dat is ook het geval bij hun viervoetige huisgenoten. De American Veterinary Medical Association schat dat 35 procent van de huisdieren overgewicht heeft. Net als voor mensen betekent dit voor huisdieren dat ze hiervoor een hoge prijs betalen door de achteruitgang van hun gezondheid en hun kwaliteit van leven.

Sommige honden en katten leven met chronische pijn als gevolg van overgewicht. Gewichtsverlies is een van de veiligste manieren om deze vorm van pijn te verlichten. Honden met overgewicht hebben meer kans op last van gewrichtsaandoeningen en ademhalings- en vaatziekten. Katten met overgewicht hebben een verhoogd risico op diabetes en bepaalde leveraandoeningen. Dit kan verstrekkende gevolgen hebben en het kan ook een financieel probleem worden voor hun eigenaren. Het is dus belangrijk voor de gezondheid en het welzijn van een huisdier dat het op een gezond gewicht blijft.

Honden en katten zijn er in alle soorten en maten, dus het vaststellen van een ideaal gewicht in kilo’s is niet altijd praktisch. Het Body Condition Score System gebruikt de dikte van de huid en het weefsel dat kan worden gevoeld ten hoogte van de ribben en de vorm van de taille en onderbuik als criteria voor overgewicht bij huisdieren. Een hond of kat met een goed gewicht moet van bovenaf gezien een zichtbare taille hebben, en de ribben moeten gevoeld kunnen worden door slechts een kleine hoeveelheid vet. De dierenarts kan natuurlijk helpen bij het bepalen van een ideaal lichaamsgewicht.

Het kan moeilijk zijn om een gezette puppy of een dikke kat gewicht te laten verliezen maar het is zeker de moeite waard. De pijn die het huisdier ondervindt van zijn overgewicht vermindert, hun energie neemt toe en hun conditie verbetert.

Een succesvol dieet richt zich -net als bij mensen- op twee belangrijke zaken: het aanpassen van de hoeveelheid eten dat het huisdier krijgt, en ze meer laten bewegen. Bepaal eerst samen met een dierenarts hoeveel calorieën het huisdier zou moeten eten. Kijk dan naar de hoeveelheid eten dat het dier krijgt, en meet dit af met een maatbeker.

Het is belangrijk dat alle gezinsleden het huisdier helpen met afvallen, dus geen stiekeme stukjes vlees onder de tafel, hoe lief de hond of kat ook kijkt. Om een huisdier meer te laten bewegen kan je een kat speelgoed laten achtervolgen of vaker met de hond uitgaan. Het gewichtsverlies kan langzaam gaan, maar een uiteindelijk succes kan gezonde jaren aan het leven van een huisdier toevoegen.

Bron: http://www.today.colostate.edu/story.aspx?id=6067

Image: Robert Cochrane / FreeDigitalPhotos.net

tipsTIP naar aanleiding van dit artikel: Als je zelf over je gewicht nadenkt vergeet dan ook het gewicht van je huisdier niet!

tipsDISCUSSIE naar aanleiding van dit artikel: Al dat gezeur over overgewicht, laat huisdieren toch lekker doen wat ze willen!

 

Facebook Reacties:

reacties

Comments are closed.