Word je dik van alcohol?

Een onderzoek uit Spanje biedt een uitgebreid overzicht van het verband tussen alcoholgebruik en lichaamsgewicht. Een gram alcohol is energetisch gezien 29 kJ of 7,1 kcal, dus je moet in principe aankomen van het drinken van alcohol.

Het onderzoek keek naar personen van verschillende leeftijden en achtergrond en naar hun drinkpatroon. Hier kwam uit dat gewichtstoename door alcoholgebruik vooral voorkomt bij zware drinkers. Daarnaast werd ontdekt dat het soort drank dat gedronken wordt een grote invloed heeft op of mensen al dan niet aankomen. Het lijkt erop dat wijn er in dit verband beter uitkomt dan andere dranken. De onderzoekers vermoeden zelfs dat licht of matig alcoholgebruik – en dus vooral van wijn – juist kan beschermen tegen gewichtstoename

Andere onderzoekers in dit vakgebied zijn het over het algemeen eens met de conclusies van het onderzoek. Zij wijzen er echter ook op dat er nog veel onbekend is over het verband tussen alcoholgebruik en lichaamsgewicht. Daarnaast lichten zij nog een ander verband toe, dat tussen het drinken van alcohol en diabetes. Het lijkt er namelijk op dat matig drinken de kans dat iemand diabetes krijgt vermindert, zelfs bij zwaarlijvige mensen.

Verder onderzoek moet zich richten op de verschillende soorten alcoholische dranken en op drinkpatronen van mensen en hoe deze factoren het lichaamsgewicht beinvloeden. Op dit moment is er echter weinig bewijs dat je dik wordt van het drinken van kleine hoeveelheden alcohol.

Bron: Sayon-Orea C, Martinez-Gonzalez MA, Bes-Rastrollo M. Alcohol consumption and body weight: a systematic review. Nutrition Reviews 2011;69:419-431.

Image: Salvatore Vuono / FreeDigitalPhotos.net

tipsTIP naar aanleiding van dit artikel: Van matig drinken  kom je niet aan!

tipsDISCUSSIE naar aanleiding van dit artikel: Het drinken van alcohol is altijd slecht voor je gezondheid, dit soort onderzoek wordt vooral in opdracht van drankproducenten gedaan

 

Facebook Reacties:

reacties

Comments are closed.