Overgewicht bij jongvolwassenen voorspelt kortere levensduur

25-Jarigen met overgewicht die denken dat ze later weer net zo gezond worden als hun leeftijdsgenoten zonder overgewicht, als ze op den duur maar gewicht verliezen, komen bedrogen uit. Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat jongvolwassenen met overgewicht korter leven dan hun leeftijdsgenoten met een gezond gewicht.

Jongvolwassenen zijn tegenwoordig veel zwaarder dan 20 jaar geleden. In het onderzoek werd bekeken of het jong hebben van overgewicht gevolgen heeft voor de uiteindelijke levensduur van een persoon. Als dit het geval is zal dit in de toekomst grote gevolgen hebben voor de levensduur van Amerikanen in het algemeen.

Uit het onderzoek bleek dat bij mensen met een hogere Body Mass Index (BMI) de kans op overlijden 21 procent hoger was dan bij mensen met een gezonde BMI. Na correctie voor andere risicofactoren, zoals rookgedrag, fysieke activiteit en alcoholgebruik, was het zelfs 28 procent hoger.

Er is nog steeds een effect te zien van overgewicht op de leeftijd van 25 jaar als er in de jaren daarna sprake is van een gezonde gewichtstoename. Je kan overgewicht op jonge leeftijd dus niet meer goedmaken door later gewicht te verliezen. Het is belangrijk dat jongvolwassenen met een te hoog BMI daar nu wat aan doen.

Catherine Loria, een voedings-epidemioloog bij de National Heart, Lung, and Blood Institute van de National Institutes of Health zegt dat dit onderzoek onderstreept hoe belangrijk een gezonde levenstijl is voor jonge mensen.

Hoeveel invloed een te hoog BMI op jonge leeftijd heeft op een vroegtijdige dood verschilde per ras en per geslacht. Maar bij alle groepen is een verband aangetoond tussen overgewicht op jonge leeftijd en een kortere levensduur.

Bron:  Stevens, J., et al. Body Mass Index at Age 25 and All-Cause Mortality in Whites and African Americans. J Adol Health online, 2011.

Image: Michelle Meiklejohn / FreeDigitalPhotos.net

tipsTIP naar aanleiding van dit artikel: Het helpt om NU te beginnen met afvallen

tipsDISCUSSIE naar aanleiding van dit artikel: Als je jong ben lijkt het wel of je alles kan eten zonder aan te komen, hoe krijgen jongeren dat overgewicht?

Facebook Reacties:

reacties

Comments are closed.