Ben ik dik? Familie en vrienden versus de media

Vrouwen kunnen het gevoel hebben dat anderen ze als dik zien, terwijl hun familie en vrienden dat helemaal niet vinden. Onderzoek van de Arizona State University, gepubliceerd in het tijdschrift Social Science & Medicine, toont dit aan. De onderzoekers vragen zich af of de oorzaak van dit verzonnen stigma misschien bij de media ligt, en niet bij directe sociale contacten.

Tijdens de studie bleek dat vrouwen over het algemeen niet goed konden inschatten wat hun vrienden en familie dachten over hun gewicht. Bij  hun beste vrienden ging dit iets beter, maar de proefpersonen dachten nog steeds dat de ander ze dikker inschatten dan ze in werkelijkheid waren.

De onderzoekers interviewden voor deze studie 112 vrouwen tussen de 18 en 45 jaar in Phoenix, Arizona, en 823 anderen in hun familie- en vriendenkring. Het doel van het onderzoek was om te bekijken of de vrouwen zich anders beoordeeld voelden door bepaalde familieleden of vrienden. Ook werd onderzocht hoe vrouwen omgaan met het idee dat anderen ze dik vinden.

Overgewicht is natuurlijk een groot probleem voor de volksgezondheid, maar het hebben van een stigma creëert ook persoonlijk lijden dat onderzocht moet worden. Uit het onderzoek blijkt echter dat familie en vrienden nauwelijks kunnen helpen het stigma te verlichten.

Dik zijn wordt vaak gezien als een persoonlijk falen, en ook wordt het in de publieke opinie in verband gebracht met luiheid en gebrek aan zelfbeheersing. Deze ideeen heersen zo sterk in Amerika dat mensen daar zeggen dat ze liever een jaar eerder sterven of volledig blind worden dan dat ze als dik gezien worden.

Maar als vrienden en familie de vrouwen helemaal niet als dik zien, hoe komt het dan dat de ze zich zo slecht voelen over hun gewicht? Het lijkt erop dat berichten in de media zoveel invloed hebben op hun zelfbeeld dat zelfs de ondersteuning van familie en vrienden hiertegen niet voldoende bescherming biedt.

Bron: http://asunews.asu.edu/20110817_obesity

Image: photostock / FreeDigitalPhotos.net

 

tipsTIP naar aanleiding van dit artikel: Anderen schatten je gewicht lager in dan je denkt!

tipsDISCUSSIE naar aanleiding van dit artikel: Als je je familie en vrienden gewoon eerlijk vertelt wat je weegt heb je dit probleem niet. Als je zelf al gaat liegen over je gewicht dan veroorzaak je zelf de problemen.

Facebook Reacties:

reacties

Comments are closed.