Verband tussen stress en zwaarlijvigheid ontdekt?

Onderzoekers in het Hotchkiss Brain Institute (HBI) aan de Universiteit van Calgary hebben ontdekt dat ratten meer trek krijgen als ze stress hebben. Deze nieuwe ontdekking, online gepubliceerd in het tijdschrift Neuron, kan inzicht geven in de reden waarom stress wordt beschouwd als een van de onderliggende oorzaken van zwaarlijvigheid.

Normaal gesproken produceren de hersenen neurotransmitters (chemische stoffen die zorgen voor de communicatie van cellen in de hersenen) die signalen sturen om de eetlust te controleren. In deze studie ontdekten de onderzoekers dat wanneer er geen eten aanwezig is, een stress-respons optreedt in de hersenen. De neurotransmitters volgen hierdoor tijdelijk een ander pad. Dit is van negatieve invloed op het vermogen van de neurotransmitters om de eetlust te reguleren.

De onderzoekers keken naar de zenuwcellen (neuronen) in de hypothalamus. Van dit hersendeel is bekend dat het een belangrijke rol speelt bij de controle van eetlust. Bovendien is het ook een belangrijk gebied voor de regulering van stress in de hersenen.

Dit onderzoek kan helpen verklaren hoe de hersenen anders gaan werken als er geen eten beschikbaar is. Die veranderingen worden niet teweeg gebracht door het gebrek aan eten, maar alleen door de stress die dat tekort aan eten oplevert.

Als we bijvoorbeeld een maaltijd overslaan, zullen onze hersenen proberen onze eetlust zo veel mogelijk op te wekken. Misschien is de relatie tussen stress en zwaarlijvigheid gedeeltelijk te verklaren door de stress-reactie die het gebrek aan voedsel oplevert.

De resultaten van het onderzoek vormen de basis voor verder onderzoek naar de stress die het tekort aan eten met zich meebrengt. Misschien kunnen nieuwe medicijnen de neurotransmitters zo beinvloeden dat de eetlust afneemt.

Bron: http://medicine.ucalgary.ca/about/stress_appetite_research

Image: thanunkorn / FreeDigitalPhotos.net

tipsTIP naar aanleiding van dit artikel: Sla geen maaltijden over; de stress die je daarvan kan krijgen maakt je extra hongerig!

tipsDISCUSSIE naar aanleiding van dit artikel: Kan je de hersenen van ratten wel vergelijken met de hersenen van mensen?

Facebook Reacties:

reacties

Comments are closed.