Overgewicht door lage lichaamstemperatuur?

Honden met overgewicht hebben een lagere lichaamstemperatuur. En misschien hebben mensen met overgewicht dat ook. Dit wordt gesuggereerd in de resultaten van een onderzoek door de Universiteit van South Carolina.

Dr. Roberto Refinetti, een professor in de psychologie bestudeerde de relatie tussen de lichaamstemperatuur en het lichaamsgewicht van slanke honden en honden met overgewicht. Zijn onderzoek toont aan dat zwaarlijvige honden een lagere lichaamstemperatuur hebben dan slanke honden. Dit verschil in lichaamstemperatuur veroorzaakt mogelijk het verschil in lichaamsgewicht. De studie is gepubliceerd in het International Journal of Obesity.

Omdat de oorzaak van de obesitas-epidemie die nu gaande is nog niet bekend is, is nu de invloed van de lichaamstemperatuur op het gewicht bekeken. Het onderzoek vergeleek gedurende enkele jaren de temperatuur van 287 slanke honden en honden met overgewicht. Het bleek dat grotere honden een lagere lichaamstemperatuur hebben dan kleinere honden. Maar bij honden met dezelfde lichaamsgrootte hebben zwaarlijvige honden een lagere temperatuur dan slanke honden.

De meeste mensen en de meeste dieren komen aan in gewicht omdat ze vet opslaan. Dat gebeurt als ze meer energie innemen dan ze verbruiken. Het overschot aan energie wordt opgeslagen als vet.

Door minder te eten kan je je energie inname verminderen, maar daar krijg je honger van. Door te sporten gaat juist het energieverbruik omhoog, maar veel mensen missen de motivatie om naar de sportschool te gaan.

Het onderzoek bekeek of gewichtstoename ook het gevolg kan zijn van een minder voor de hand liggende vermindering van het energieverbruik: de verlaging van de lichaamstemperatuur. Het idee is dat warmbloedige dieren veel van hun energie gebruiken om hun lichaam warm te houden. Maar sommige dieren hebben een lichaamstemperatuur die van nature lager is, dus zij hoeven ook niet zoveel energie te gebruiken om warm te blijven.

Hoewel het nog niet bij mensen onderzocht is, suggereren de resultaten van het onderzoek dat ook zwaarlijvigheid bij mensen kan worden veroorzaakt door een kleine daling van de lichaamstemperatuur.

Bron: http://childlaw.law.sc.edu/news/newsarticle_print.php?nid=1850

Image: photostock / FreeDigitalPhotos.net

tipsTIP naar aanleiding van dit artikel: Vergelijk je lichaamstemperatuur eens met de mensen in je omgeving, klopt het dat koudere mensen dikker zijn?

tipsDISCUSSIE naar aanleiding van dit artikel: Dit klopt niet want vet helpt toch juist om je warm te houden?

 

 

Facebook Reacties:

reacties

Comments are closed.