De Zeur Factor: Hoe kinderen hun ouders overtuigen om ongezond eten te kopen

Iedereen vindt ze leuk, maar misschien dragen stripfiguren wel bij aan de obesitas-epidemie die op het moment gaande is. Sommige ouders hebben het tegenwoordig moeilijk in de supermarkt. Hun kinderen zeuren om producten met herkenbare logo’s en stripfiguren op de verpakking. Veel van deze producten hebben een lage voedingswaarde. Een team van onderzoekers van de Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health onderzocht deze ‘Zeur Factor’, en hoe moeders hiermee omgaan.

Kinderen zijn uiteraard niet degenen die kiezen wat er in een gezin gegeten wordt. Het onderzoek toont aan dat reclame uitingen in het algemeen niet bijdragen tot de Zeur Factor, maar bekende stripfiguren doen dat wel. Moeders vertelden dat de verpakking, bekende stripfiguurtjes en TV-reclames de drie belangrijkste oorzaken zijn van het zeuren van hun kinderen.

Ook bleek er drie soorten van zeuren te bestaan; het zeuren van jonge kinderen, zeuren om de grenzen te testen en manipulatief zeuren. Moeders herkenden 10 manieren om te reageren op hun zeurende kind; toegeven, schreeuwen, negeren, afleiden, kalm blijven, het vermijden winkels, onderhandelen, een alternatief artikel aanbieden, het uitleggen van hun keuze en het afschermen van het kind voor reclames. 35 Procent van de moeders kiest ervoor om aan hun kinderen uit te leggen waarom ze een bepaalde keuze maken. Dit blijkt echter de minst effectieve manier te zijn om met zeurende kinderen om te gaan.

De onderzoekers concluderen dat het inperken van reclames voor ongezond eten die gericht zijn op kinderen kan bijdrage aan het terugdringen van overgewicht bij kinderen. Als kinderen minder om ongezond eten zeuren komen er waarschijnlijk ook minder ongezonde artikelen in het winkelwagentje terecht.

Bron: http://www.jhsph.edu/publichealthnews/press_releases/2011/borzekowski_nag_factor.html

Image: Ambro / FreeDigitalPhotos.net

tipsTIP naar aanleiding van dit artikel: Helaas, aan je kind uitleggen waarom je een bepaald product niet wilt kopen helpt niet!

tipsDISCUSSIE naar aanleiding van dit artikel: Als uitleggen niet werkt, hoe kan je kind dan leren wat er goed is en wat niet?

Facebook Reacties:

reacties

Comments are closed.