Waarom afvallen zo moeilijk is

Een artikel in het augustusnummer van het tijdschrift Cell Metabolism kan helpen verklaren waarom het zo vreselijk moeilijk is om een dieet vol te houden. Het blijkt namelijk dat als je niet eet, honger neuronen in de hersenen stukjes van zichzelf opeten. Hierdoor ontstaat een groter hongergevoel.

Deze studie heeft aangetooond dat autofagie – of zelfvernietiging – van cellen in neuronen in de hersenen plaatsvindt. Dit proces reguleert ook de eetlust. Onderzoek op muizen suggereert dat juist het blokkeren van deze zelfvernietiging van de cellen een belangrijk wapen tegen obesitas zou kunnen zijn.

Bij de zelfvernietiging van de cellen komt een bepaald soort vetzuur vrij, dat een hongergevoel opwekt. Als de autofagie geblokkerd wordt wordt dit vetzuur niet aangemaakt. Toen dit bij muizen geprobeerd werd bleek het dat ze inderdaad slanker werden en meer energie verbrandden.

Zelfvernietiging van cellen was al langer bekend als een strategie van het lichaam om door magere tijden heen te komen. Tot dusver werd er echter gedacht dat dit niet in de hersenen voorkwam.

De onderzoekers denken dat de vetzuren die het hongergevoel veroorzaken vrijkomen tussen de maaltijden in. Dan worden namelijk de vetreserves aangesproken. Er is in eerder onderzoek al aangetoond dat dit ook in de lever gebeurt.
Aan de andere kant van het spectrum kunnen de vetzuren ook vrijkomen bij mensen die juist een heel vet eetpatroon hebben. Bij hen kan een vicieuze cirkel ontstaan als ze na het eten van vet eten weer een hongergevoel krijgen. Deze mensen zouden ook geholpen kunnen worden methet blokkeren van het proces van de zelfvernietiging van de cellen in de hersenen.

Omdat autofagie mogelijk afneemt naarmate we ouder worden kan het onderzoek ook inzicht geven in de veranderende stofwisseling bij ouderen.

Bron: http://www.cell.com/cell-metabolism/fulltext/S1550-4131(11)00257-9

Image: Master isolated images / FreeDigitalPhotos.net


tipsTIP naar aanleiding van dit artikel: Wees niet te streng voor jezelf als het afvallen niet lukt!

tipsDISCUSSIE naar aanleiding van dit artikel: Denk jij inderdaad dat er een biologische oorzaak kan zijn dat bij sommige mensen afvallen niet lukt? Of moeten ze gewoon wat beter hun best doen?

Facebook Reacties:

reacties

Comments are closed.