Ongemerkte reclame voor ongezonde producten op kinder TV

Kinderen worden bijna elke dag blootgesteld aan een reclame voor ongezond eten of drinken of voor een fast-food restaurant door productplaatsing op TV. Een onderzoek door het Yale’s Rudd Center for Food Policy & Obesitas laat zien dat de beloofde zelfregulering van de voedingsindustrie in dit geval niet werkt. Want een van de beloftes van de fabrikanten van ongezonde voeding is dat kinderen alleen reclame voor ‘gezonde keus’ producten te zien krijgen

Onderzoekers bekeken hoe vaak merken voor ongezond eten, drinken en fast-food restaurants te zien waren in TV programma’s in 2008. Dat waren er bijna 35.000. Het ging hier om verschillende producten van een aantal verschillende merken. Wat opviel was echter dat Coca-Cola goed was voor 71% van de productplaatsing in kinderprogramma’s en voor ongeveer 60% van de productplaatsing in programma’s voor volwassenen en jongvolwassenen. Zo kregen kinderen vijf keer zoveel productplaatsingen voor Coca Cola te zien als gewone TV reclames voor hetzelfde merk.

In 2006 is de Children’s Food and Beverage Advertising Initiative (CFBAI) opgericht. Een van de doelstellingen van dit vrijwillige initiatief van bedrijven is om op te houden met productplaatsing in TV programma’s die in de eerste plaats gericht zijn op kinderen van 12 jaar en jonger. Coca-Cola is een van de bedrijven die in dit kader toegezegd heeft om hun producten niet speciaal op kinderen gericht te adverteren. Ondanks deze toezeggingen laat het onderzoek zien dat 80% van de producten die tijdens kinder TV te zien zijn afkomstig is van bedrijven die deelnemen in de CFBAI

Productplaatsing is een effectieve manier om ongemerkt reclame te maken. Veel consumenten, en vooral kinderen, herkennen deze reclameuiting namelijk niet als advertentie.  Bedrijven die bij de CFBAI aangesloten zijn kunnen op die manier beweren dat ze geen advertenties laten zien die speciaal gericht zijn op kinderen, terwijl de kinderen wel worden blootgesteld aan grote hoeveelheden productplaatsing.

Bron: http://yaleruddcenter.org/resources/upload/docs/what/advertising/ProductPlacementPrime-TimeTV_AJPM_8.11.pdf

Image: piyato / FreeDigitalPhotos.net

tipsTIP naar aanleiding van dit artikel: Let er eens op welke producten er voorbij komen in TV programma’s waar je kinderen op de commerciele zenders naar kijken!

tipsDISCUSSIE naar aanleiding van dit artikel: Is het wel zo slecht dat kinderen in TV programma’s merken van producten herkennen? Ze worden er in de gewone wereld toch ook aan blootgesteld?

 

Facebook Reacties:

reacties

Comments are closed.