Vet eten is echt beter voor het humeur

Een nieuwe studie in het augustusnummer van het Journal of Clinical Investigation verklaart waarom mensen de neiging hebben naar vet eten te grijpen als ze zich slecht voelen. Of het nu gaat om koekjes, patat, een milkshake of ander vet eten, de onderzoekers zeggen dat deze vette voeding veranderingen in je lichaam veroorzaken die negatieve gevoelens verminderen.

De onderzoekers, onder leiding van psychiater dr. Lukas Van Oudenhove van de Universiteit van Leuven voerden de studie uit met behulp van 12 gezonde proefpersonen zonder overgewicht. De deelnemers kregen beelden te zien van mensen met verdrietige uitdrukkingen terwijl ze luisterden naar droevige klassieke muziek. Hun hersenactiviteit werd ondertussen in de gaten gehouden met behulp van fMRI scans.

Ook werd er bij de deelnemers een voedingssonde ingebracht. De helft van de groep kreeg een vetzuur toegediend dat ook in moedermelk voorkomt, terwijl de andere helft van de deelnemers een zoutoplossing kreeg.

Tijdens het 40 minuten durende onderzoek werden de deelnemers gevraagd op vier verschillende momenten hun gevoel van honger, volheid en stemming te scoren. De resultaten toonden aan dat degenen die het vetzuur toegediend gekregen hadden zich ongeveer half zo triest voelden als degenen die een placebo hadden gekregen. Er was echter geen verschil in het gevoel van honger of volheid tussen de twee groepen.

De fMRI scans bevestigden deze resultaten. De deelnemers aan wie het vetzuur was toegediend vertoonden een verminderde hersenactiviteit in dat gebied van de hersenen wat verbonden is met emoties en verdrietige gevoelens.

De onderzoekers vermoeden dat emoties de hongersignalen die de maag naar de hersenen stuurt beinvloeden. Het lijkt er dus op dat menselijke emoties een directe rol spelen bij de keuze van wat en hoeveel iemand eet.

Onderzoekers hopen dat de resultaten van dit onderzoek kunnen bijdragen aan het verdere onderzoek naar emotionele en gewichtsgerelateerde stoornissen zoals overgewicht, emotie eten, eetstoornissen en depressie.

Meer informatie: Het artikel in J Clin Invest. http://www.jci.org/articles/view/46380

Bron: J Clin Invest. 2011;121(8):3094–3099

Image: Kittikun Atsawintarangkul / FreeDigitalPhotos.net

Facebook Reacties:

reacties

Comments are closed.