Mediterraan dieet en siësta verlengen levensduur

Een studie van Griekse cardiologen laat zien dat het houden van siësta’s, een gezond eetpatroon – en genetische oorzaken – de reden kunnen zijn waarom mensen op het kleine Egeïsche eiland Ikaria zo lang leven.

Terwijl in de rest van Europa slechts 0,1 procent van de bevolking ouder is dan 90, in Ikaria is dit tien keer zo veel, 1,1 procent. Meer dan 1.400 van zo’n 8000 bewoners van het eiland werden betrokken on het onderzoek. Ze werden verdeeld in twee groepen; senioren en mensen van middelbare leeftijd. Ze werden vervolgens beoordeeld op hun levensstijl, hun voedingspatroon, hun ziektegeschiendenis en andere factoren.

Dertien procent van de ondervraagden was ouder dan 80, en 1,6 procent van de mannen en 1,1 procent van de vrouwen was ouder dan 90. De conclusie van de onderzoekers was dat het eten van vis en groente en fruit en het drinken van thee goed zijn voor het hart- en vaatsysteem. Het dagelijks gebruik van olijfolie heeft bovendien een positieve invloed op het seksleven. Een matig gebruik van koffie en het houden van een siesta in de middag zijn twee andere factoren die tot een langer leven kunnen leiden.

De studie wees uit dat de  senioren gezondere eetgewoonten hadden dan de jongere groep. Bovendien hielden de ouderen siesta’s, in tegenstelling tot de jongere eilandbewoners, wat leidde tot het verminderd voorkomen van depressies. Hoewel
de risico’s van hoge bloeddruk, cholesterol of diabetes dezelfde zijn als in andere delen van Griekenland, manifesteren de ziektes zich veel later onder Ikarians.

Ook de genetische bouw van de eilandbewoners kunnen de resultaten verklaren. Tijdens het onderzoek bleek namelijk dat de ouders van de ondervraagden ook bijzonder oud geworden waren. Zij waren gemiddels gestorven tussen de 67 en 80 jaar, terwijl dit op andere plekken in Griekenland tussen de 50-55 jaar was.

Dagelijks bewegen lijkt ook te helpen bij het voorkomen van hart-en vaatziekten. In de Europese Unie wordt op het moment 42 procent van de sterfgevallen veroorzaakt door deze ziekten.  Dit kost 169 miljard euro per jaar.

Bron: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21724344

Image: Andreas Constantiou / FreeDigitalPhotos.net


tipsTIP naar aanleiding van dit artikel: Een Mediterraan dieet begint met olijfolie, probeer je gewone olie of boter te vervangen door olijfolie.

 

 

 

 

 

Facebook Reacties:

reacties

Comments are closed.