Calorie informatie in fast-food restaurants werpt vruchten af

Een studie die gepubliceerd is in het British Medical Journal laat zien dat ongeveer een op de zes bezoekers van fast-food restaurants informatie over calorieën in de maaltijden gebruikten. Een nieuw systeem van etikettering in de VS maakt deze informatie makkelijker toegankelijk. Klanten die de voedingsinformatie gebruikten kozen gemiddeld voedsel met minder calorieën.

Amerikaanse onderzoekers ontdekten een klein maar positief effect van een wet die in 2008 in New York geïntroduceerd is. Deze wet stelt dat restaurants met 15 of meer outlets calorie informatie moeten geven op menu’s en menuborden.

Er is nog nooit meer overgewicht geweest in de Verenigde Staten dan nu. Op dit moment zijn een derde van de volwassenen en 17% van de kinderen en tieners zwaarlijvig. Eerdere studies hebben een verband gelegd tussen het eten van  fast-food en teveel eten; klanten onderschatten vaak het aantal calorieën in een restaurant maaltijd. Vóór 2007 was voedingsinformatie zelden beschikbaar wanneer het eten besteld werd.

Een team van onderzoekers heeft dus besloten om te onderzoeken of de nieuwe wet invloed heeft op de hoeveelheid calorieën per aankoop. Er werden enquêtes gehouden rond lunchtijd in 2007 (een jaar voor de wet van kracht werd) en in 2009 (negen maanden na de uitvoering ervan) in restaurants van de grootste fast food ketens in de stad.

Over het geheel genomen was er geen daling in het aantal calorieën per aankoop. Maar drie grote ketens zagen het aantal calorieën wel omlaag gaan; McDonalds, Au Bon Pain en KFC. Het aantal calorieën per aankoop ging juist omhoog by Subway, waarschijnlijk omdat men hier was begonnen met de verkoop van voordelige ‘super-size’ menu’s.

Het bleek verder dat 15% van de klanten de calorie informatie gebruikten en dat deze klanten gemiddeld 106 kilocalorieën minder kochten dan klanten die deze informatie niet gebruikten.

De onderzoekers zeggen dat calorie informatie slechts een kleine bijdrage kan leveren in de strijd tegen de obesitas epidemie. Veel klanten van fast-food restaurants weten helemaal niet wat de calorie informatie betekent, en hier zou ook aandacht aan besteed moeten worden.

Bron: British Medical Journal 2011; 343:d4464

Image: Grant Cochrane / FreeDigitalPhotos.net


tipsTIP naar aanleiding van dit artikel: weet wat je eet; bij MacDonalds in Nederland is informatie beschikbaar over de voedingswaarde van hun producten

Facebook Reacties:

reacties

Comments are closed.