Levervet zorgt voor hoger risico op hart-en vaatziekten

Mensen met obesitas en een hoge mate van vet rondom de buik en de lever hebben een verhoogd risico op  hart-en vaatziekten en andere ernstige gezondheidsproblemen. Dit blijkt uit onderzoek gepubliceerd in “Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology: Journal of the American Heart Association

Obesitas wordt vaak geassocieerd met hart-en vaatziekten, insulineresistentie, type 2 diabetes, verhoogd cholesterol, hoge bloeddruk en jicht.

Onderzoekers in Zweden en Finland hebben ontdekt dat  zwaarlijvige mensen meer afscheiding kennen van vetten vanuit de lever. Als zodanig, moeten artsen routinematig  bij zwaarlijvige patiënten controleren of de lever vervet is.

“Het is belangrijk om aan de hand van het meten van buik- en levervet die  patiënten te kunnen identificeren die een extra hoog risico lopen op metabole afwijkingen en hart-en vaatziekten”, zegt Jan Boren, MD, Ph.D., hoogleraar moleculaire en klinische geneeskunde aan de Universiteit van Göteborg in Zweden. “Dergelijke onderzoeken zijn belangrijk, omdat tot 20 procent van de zwaarlijvigen ‘normale metabolische waarden’ te hebben.”

De onderzoekers hebben onderzocht wat maakt dat sommige mensen met obesitas een afwijkend lipide profiel ontwikkelen. Zij vonden dat een vette lever sterk is geassocieerd met een verhoogde afscheiding van very-low-density lipoproteïnen (VLDL), die de hoogste hoeveelheid triglyceriden bevatten. Een hoog niveau van triglyceriden draagt bij aan een verhoogd risico op metabole afwijkingen plus een verhoogd risico op hart-en vaatziekten.

Marja-Riitta Taskinen, MD, Ph.D. en professor in de geneeskunde aan de Universiteit van Helsinki in Finland zegt: “Leefstijl aanpassingen zoals lichaamsbeweging en gewichtsverlies kan levervet en de daaraan verbonden afscheiding van VLDL doen afnemen.”

Bron: Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology

Facebook Reacties:

reacties

Comments are closed.