Geïnformeerde obesitas-patiënten weten beter welke typen operaties beschikbaar zijn en zijn meer tevreden met de resultaten van een behandeling

Uit een onderzoek bij 152 zwaarlijvige patiënten blijkt dat een videohulpmiddel kan helpen bij het nemen van beslissingen over bariatrische chirurgie (een gewichtsreducerende operatie, zoals een maagverkleining of het aanleggen van een maagband).

Onderzoekers gaven een willekeurig toegewezen groep een educatief boekje over bariatrische chirurgie en de andere helft het videohulpmiddel om te bekijken. Na drie maanden bleken de mensen die naar de video hadden gekeken meer tevreden te zijn over hun beslissing dan de mensen die alleen een boekje hadden gezien. Ze wisten ook meer over de voor- en nadelen en de mogelijke uitkomsten van de operatie.

“We denken dat een video als deze een belangrijke rol kan spelen als mensen praten met hun artsen of specialisten om te beslissen of ze al dan niet bariatrische chirurgie willen ondergaan”, zei David E. Arterburn, een onderzoeker van Group Health Research Institute. “Dit is belangrijk omdat in de VS het aantal bariatrische procedures nu 20 keer meer is dan in 1996: van 9.400 toen naar meer dan 220.000 nu.”

De FDA (de Amerikaanse inspectie voor de volksgezondheid) keurde onlangs een verlaging van het drempelgewicht voor maagbandchirurgie goed. Voor een persoon van 1.75m is de drempel nu 92 kilo (een BMI van 30), indien zij ten minste één obesitas-gerelateerde gezondheidstoestand hebben zoals diabetes type 2 en het hen niet lukt om af te vallen via een dieet en lichaamsbeweging. “Dat is ongeveer 25% de volwassenen in de VS”, voegde Dr. Arterburn hieraan toe.

De patiënten in dit onderzoek waren gemiddeld 50 jaar oud met een BMI van 47. Voor een persoon van 1.75m is dat een gewicht van 140 kilo. Bariatrische chirurgie kan helpen bij ernstig zwaarlijvige mensen om hen op een gewicht te houden om hun obesitas-gerelateerde ziekten, zoals diabetes type 2 te verbeteren en langer te kunnen leven.

Dr. Arterburn: “Wanneer een optreden veel voor- en nadelen heeft, zoals bariatrische chirurgie, dan zijn de voorkeuren van een individuele patiënt nog belangrijker dan gebruikelijk. Dat is waarom experts van het Dartmouth Atlas Project dit soort zorg ‘voorkeur-gevoelig’ noemen.” Deze experts die de zorguitgaven in de VS bijhouden, hebben geconstateerd dat te vaak dit soort zorg afhankelijk is van wat de norm is van de artsen in een bepaalde omgeving. In plaats daarvan moet voorkeur-gevoelige zorg, waaronder bariatrische chirurgie, overeenkomen met de voorkeuren van individuele patiënten.

Om dat te realiseren helpt het als patiënten samen met de arts een beslissing over een behandeling kunnen nemen. Bij het zogenaamde ‘shared decision making’ moet elke arts met de patiënt alle relevante informatie over de mogelijke risico’s en voordelen van de opsporing en behandeling van een gezondheidstoestand doorspreken. In samenspraak met hun artsen kunnen patiënten hun voorkeuren verduidelijken, hun opties afwegen en uiteindelijk de keuze maken die past bij hun situatie.

Eerdere studies hebben aangetoond dat geïnformeerde patiënten die actief participeren in de beslissingen omtrent hun zorg de neiging hebben om voor minder invasieve opties te kiezen dan wanneer hun artsen alleen voor hen zouden kiezen. Wanneer patiënten beter zijn geïnformeerd zijn ze vaker ook meer tevreden met hun resultaten.

Bron: Group Health Research Institute, 7 april 2011

Facebook Reacties:

reacties

Comments are closed.