Vetcellen en borstkanker – een gevaarlijke combinatie

Afgezien van de directe invloed op de gezondheid (zoals hart- en vaatziekten en diabetes), wordt van obesitas steeds vaker gedacht dat dit een rol speelt bij de prognose van borstkanker en in het bijzonder de neiging ervan om zich te verspreiden door het lichaam. Tot nu toe was er echter geen directe relatie aangetoond. Deze doorbraak is nu gedaan door de samenwerking van twee teams van onderzoekers van Inserm, CNRS en de Université Paul Sabatier (Frankrijk). Hun onderzoek heeft het mogelijk gemaakt om de aanwezigheid van vetweefselcellen (bekend als adipocyten) in de buurt van borsttumoren te markeren. Deze vetcellen hebben specifieke biologische eigenschappen. Wanneer deze in verbinding staan met tumoren zijn ze in staat tot het wijzigen van de kenmerken van de kankercellen, waardoor deze agressiever worden. De resultaten van dit onderzoek zijn gepubliceerd in Cancer Research op 1 april 2011.

Talrijke statistische studies hebben al een verband gelegd tussen zwaarlijvigheid en de ‘agressiviteit’ van borstkanker bij vrouwen, zonder dat deze studies er ooit in slaagden om dit fenomeen te verklaren. Om een verklaring te vinden bestudeerden de onderzoekers de de verbanden tussen vetweefselcellen en tumorcellen. Het buitenste deel van de borst bevat hoofdzakelijk vetweefsel. Afgezien van het opslaan en vrijgeven van vetten, zijn deze cellen in staat om tal van eiwitten af te scheiden. De onderzoekers probeerden erachter te komen of deze eiwitten een rol spelen in de ontwikkeling van borstkanker.

Om dit te doen hebben de teams een testsysteem ontwikkelt waarin ze keken naar borstkankercellen en adipocyten. In de aanwezigheid van tumorcellen, vertonen de adipocyten een verandering in de afscheiding van een deel van hun eiwitten, waaronder eiwitten zoals interleukine-6 (IL-6) die ontstekingen kunnen veroorzaken. Vetcellen gaan geleidelijk een echte interactie aan met de tumor, wat leidt tot een verhoging van het “kolonisatie potentieel” van de kankercellen in de tumor en daarmee de agressiviteit van de kanker.

Bij het injecteren van muizen met tumorcellen die vooraf omgeven waren door adipocyten, stelden de onderzoekers vast dat de tumor meer kans had op het vormen van uitzaaiingen. Een belangrijke factor is dat deze specifieke wijzigingen in adipocyten ook zijn waargenomen in menselijke tumoren, en hiermee een bevestiging zijn van het belang van dit fenomeen. Daarnaast hebben de onderzoekers vastgesteld dat de adipocyten in de buurt van grote menselijke tumoren zelfs meer van het eiwit IL-6 bevatten. Dit eiwit kan daarom een belangrijke rol spelen in de verspreiding van borstkanker onder invloed van vetcellen.

Dit onderzoek toont dat adipocyten ongetwijfeld een onverwachte rol spelen in de verspreiding van dergelijke tumoren. “Onze resultaten tonen nu aan hoe adipocyten actief deelnemen in de progressie van borstkanker, georkestreerd door tumorcellen. Ze suggereren dat in het geval van obesitas, de adipocyten die in verband worden gebracht met borstkanker vermoedelijk ook het ‘agressieve’ effect van tumoren te versterken”, zeggen de onderzoekers. “Deze hypothese moet nog geverifieerd worden door het te testen op zowel muizen als mensen.”

Het onderzoek richt zich nu op de ontwikkeling van specifieke strategieën voor patiënten met overgewicht die lijden aan de meest agressieve vormen van kanker. Het identificeren van de signalen afgegeven door de vetcellen die tot de invasieve eigenschappen van de tumorcellen leiden, zou een nieuw startpunt kunnen zijn voor de behandeling van deze patiënten.

Meer informatie: “Cancer-associated adipocytes exhibit an activated phenotype and contribute to breast cancer invasion”, Béatrice Dirat, et al. Cancer Research, 1 april 2011.

Bron: Centre national de la recherche scientifique, 1 april 2011

Facebook Reacties:

reacties

Comments are closed.