Te lang werken verhoogt het risico op hartfalen

Meer dan 11 uur per dag werken verhoogt het risico op hart- en vaatziekten met 67 procent, vergeleken met degenen die standaard 7 tot 8 uur per dag werken, volgens een nieuwe studie van University College London (UCL). De onderzoekers zeggen dat informatie over de werktijden nuttig kan zijn voor huisartsen bij de berekening van het risico van een patiënt op hart- en vaatziekten, naast andere factoren zoals een hoge bloeddruk, diabetes en roken.

Het onderzoek, geleid door professor Mika Kivimäki (UCL Epidemiology & Public Health) en gefinancierd door de Medical Research Council, gebruikte gegevens uit de Whitehall II-studie die de gezondheid en het welzijn volgde van meer dan 10.000 ambtenaren sinds 1985. Voor deze studie werden mannen en vrouwen geselecteerd die voltijds werkten en die vrij waren van hart- en vaatziekten of angina aan het begin van de studie. In totaal waren er ruim 7.000 deelnemers.

De onderzoekers verzamelden informatie over risicofactoren voor het hart, zoals leeftijd, bloeddruk, cholesterol, roken en diabetes. Ze vroegen ook aan de deelnemers hoeveel uur ze werkten op een gemiddelde weekdag. Tijdens de 11-jaar durende follow-up hebben de onderzoekers verdere informatie verzameld over de hartgezondheid van de deelnemers via medische screenings die om de 5 jaar plaatsvonden, gegevens van ziekenhuizen en medische dossiers. Zij kwamen er achter dat het toevoegen van de werktijden aan de normale beoordelingscriteria van huisartsen voor het bepalen van het risico op hart- en vaatziekten er voor zorgde dat huisartsen dit risico zo’n 5% beter konden voorspellen.

Professor Kivimäki zei: “We hebben aangetoond dat lange dagen gepaard gaan met een opmerkelijke toename van het risico op hart- en vaatziekten. Gezien het feit het registreren van de arbeidstijd door de huisarts zo eenvoudig is en nuttig kan zijn, toont ons onderzoek aan dat dit de standaard handelswijze dient te worden. Deze nieuwe informatie moet bijdragen aan een betere besluitvorming met betrekking tot de behandeling van hart- en vaatziekten. Het kan ook een wake-up call zijn voor mensen die overwerkt zijn, vooral als ze ook al andere risicofactoren hebben.”

De studie werd ook gefinancierd door de BUPA Foundation, de British Heart Foundation, National Institutes of Health en het National Heart, Lung and Blood Institute. Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Annals of Internal Medicine.

Meer informatie: http://www.annals. … 4/7/457.full

Bron: University College London, 5 april 2011

Facebook Reacties:

reacties

Comments are closed.