Obesitas komt in Ierland voor bij 25% van de mannen en 20% van de vrouwen

Een onderzoek naar gewichtstoename in Ierland toont aan dat daar sinds 20 jaar geleden obesitas drie keer vaker voorkomt bij mannen en bijna 2 keer vaker bij vrouwen. Bijna 26% van de mannen is nu zwaarlijvig, tegenover 8% in 1990. Bij vrouwen is het percentage met obesitas nu 21%, een stijging van 13%.

Dit onderzoek keek naar dieet en levensstijl door middel van een landelijk gehouden representatieve steekproef van 1500 Ierse volwassenen. Het onderzoek werd uitgevoerd door de Irish Universities Nutrition Alliance (IUNA) van University College Cork en University College Dublin. Het Coleraine and Teagasc Ashtown Food Research Centre van de University of Ulster heeft ook bijgedragen aan de specifieke aspecten van het onderzoek.

Volgens professor Albert Flynn van het University College in Cork zullen de wetenschappelijke gegevens uit dit onderzoek op grote schaal worden gebruikt om voedingsbeleid te ontwikkelen in Ierland, en daarnaast in de ontwikkeling van programma’s die erop gericht zijn om overgewicht aan te pakken. “We hebben behoefte aan duidelijke richtlijnen voor gezond eten – richtlijnen die zich richten op passende grootte van de porties, lagere consumptie van vet, zout en alcohol, en een hogere inname van groenten en fruit, vezels en belangrijke vitaminen en mineralen.”

Dr. Anne Nugent van het UCD Institute of Food and Health van het University College in Dublin zei dat de stijging van overgewicht en obesitas bij volwassenen moet worden aangepakt. “Obesitas is sterk gerelateerd aan diabetes en wordt ook in verband gebracht met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, galblaasziekten, bot- en gewrichtsaandoeningen en bepaalde vormen van kanker. De voortdurende stijging van overgewicht en obesitas in deze leeftijdsgroep benadrukt de noodzaak om manieren te identificeren manieren die volwassenen kunnen helpen om gezond te gaan eten en om meer lichamelijke activiteiten te ondernemen.”

Het onderzoek zal ook de wetenschappelijke kennis en innovatie & concurrentievermogen ondersteunen van de Ierse voedingsmiddelenindustrie. Het zal er ook voor zorgen dat de ontwikkeling en uitvoering van het beleid voor voedselveiligheid en voeding op nationaal en EU-niveau sterk zal gaan afhangen van feitelijke bewijzen en zal de nationale behoeften gaan weerspiegelen.

De belangrijkste bevindingen wat betreft de voedselconsumptie bij Ierse volwassenen concentreren zich rondom een aantal kernproblemen die moeten worden aangepakt om gezond eten te bevorderen:

  • Het niveau van de groenten- en fruitconsumptie ligt in Ierland onder de internationale aanbevelingen;
  • Vier van de vijf volwassenen krijgt niet de aanbevolen dagelijkse inname van voedingsvezels;
  • Meer dan 60% van de volwassenen krijgen meer dan de aanbevolen inname van vet;
  • De dagelijkse zoutinname is hoger dan het niveau aanbevolen door de Food Safety Authority van Ierland;
  • Meer dan een kwart van de volwassenen consumeert meer alcohol dan de maximaal aanbevolen inname;
  • Veel volwassenen, vooral vrouwen, hebben een onvoldoende inname van mineralen zoals ijzer en calcium en vitamines zoals vitamine D en B.

Bron: University College Dublin, 4 april 2011

Facebook Reacties:

reacties

Comments are closed.