Alternatieve visvoeders gebruiken minder vismeel en visolie en maken vis een bron van mager eiwit

Terwijl consumenten meer vis eten als onderdeel van een gezonde voeding, proberen wetenschappers van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) de producenten van vis te helpen met het voldoen aan de vraag van de consumenten, door het ontwikkelen van nieuwe visvoeders die een duurzame aquacultuur productie ondersteunen.

Commerciële viskwekerijen hebben van oudsher vissen gevoed met een visvoeder die onder meer een hoog niveau heeft van vismeel en visolie, volgens visfysioloog Rick Barrows van USDA’s Agricultural Research Service (ARS). Maar het gebruik van vismeel in deze visvoeders komt van kleine, benige en schaarse vissoorten zoals menhaden, haring en lodde.

Meer en meer mensen van over de hele wereld stappen over op vis als een bron van magere eiwitten, wat een drijfkracht is achter de groei van het kweken in een aquacultuur wereldwijd. Aquacultuur levert nu de helft van de vis voor menselijke consumptie. Om te voldoen aan deze eisen, ontwikkelen Barrows en zijn collega’s bij de ARS Small Grains and Potato Germplasm Research Unit in Hagerman in Idaho een alternatief visvoeder gemaakt van geconcentreerde plantaardige eiwitten. Barrows produceert de visvoeder zelf met behulp van voedselproductieapparatuur genaamd een ‘cooking extruder’. Barrows formuleert en produceert visvoeders voor verschillende vissoorten, zoals forel, zalm, witte zeebaars en yellowtail (seriola lalandi).

Bij het ARS National Cold Water Marine Aquaculture Center in Franklin, Maine, werkt onderzoeksleider William Wolters samen met Barrows om diëten te ontwikkelen voor Atlantische zalm, met behulp van geconcentreerde plantaardige eiwitten. Het eiwitgehalte in de meeste graan- en oliehoudende zaden is laag en moet worden geconcentreerd om aan de hoge eiwitbehoefte van vissen te bereiken. Wolters evalueert momenteel zes experimentele diëten welke combinaties van alternatieve eiwitten bevatten, plus een vismeel dieet dat ter vergelijking wordt gebruikt. Volgens Wolters, lijken de lopende studies lijken erop te wijzen dat de moderne alternatieve diëten beter werken voor de vis dan de vorige alternatieve diëten.

Visvoeders voor warmwatervissen worden ontwikkeld door de Harry K. Dupree Stuttgart National Aquaculture Research Center’s facility in Fort Pierce, Florida. ARS visbioloog Marty Riche werkt samen met Barrows om visvoeders te ontwikkelen voor pompano, een van de hoogst gewaardeerde vissoorten in Florida. Riche gebruikt ingrediënten zoals maïs, glutenmeel en soja-eiwitten om visvoeders te ontwikkelen die minder vismeel bevatten.

Meer informatie: Lees meer over dit en ander aquacultuuronderzoek in het oktober 2010 nummer van het Agricultural Research magazine, beschikbaar online op: http://www.ars.usda.gov/is/AR/archive/oct10/feeds1010.htm

Bron: United States Department of Agriculture (USDA), 13 oktober 2010

Facebook Reacties:

reacties

Comments are closed.